Industrie aan de Schie
Vanaf donderdag 13 maart tot en met 17 augustus 2025 is de tentoonstelling Industrie aan de Schie te zien in Royal Delft Museum. Het Stadsarchief Delft heeft een bijdrage geleverd aan deze expo door 9 oud-medewerkers van fabrieken langs te Schie te interviewen en hun verhaal op te slaan in het Stadsarchief. In de tentoonstelling zijn 5 korte fragmenten van 3 minuten te horen.
Hieronder zijn alle interviews in zijn geheel te beluisteren.
Aafke van der Lucht
Aafke van der Lucht werkte als plateelschilder bij de Porceleyne Fles van 1969 tot 1979.
In dit interview vertelt ze over de scheiding tussen mannelijke en vrouwelijke plateelschilders in aparte ruimtes, de sfeer in het atelier en het contact met de collega’s, het stukloon, schildertechnieken en staatsbezoeken.
Jaap Mertens
Jaap Mertens was 16 jaar toen hij aan het einde van de jaren ’40 bij Braat begon te werken bij de centrale verwarming. Via Braat, en later via loodgieter Geers, heeft Jaap Mertens leidingen aangelegd bij verschillende bedrijven langs de Schie: bij de Lijmfabriek, Spoorijzer, Asepta, de Gistfabriek, Pletterij Enthoven. Later heeft hij bij Reineveld gewerkt aan de Vliet.
In dit interview vertelt hij over de opbouw na de oorlog, hoe roken op de werkplaats een privilege was, het ontbreken aan sociale voorzieningen, hoe de collega’s alcohol dronken bij de Gistfabriek, en zijn beste herinneringen bij Reineveld.
Jaap van der Gaag
Jaap van der Gaag heeft bij de Lijmfabriek gewerkt van 1969 tot aan de sluiting in 2003. Hij begon als chauffeur om botten van de slagerijen naar de Lijmfabriek te brengen. Later is hij klaarmeester geworden.
In dit interview vertelt hij over het wennen aan de geur van de fabriek, het contact met de slagers, de ontploffing van de Lijmfabriek in 1971, de reorganisaties van het bedrijf gezien vanuit zijn OR-werk en de sluiting van de fabriek.
Gino Scalzo
Gino Scalzo werkte bij de Nederlandse Kabelfabriek van 1963 tot 1995.
In dit interview vertelt hij over zijn migratie naar Nederland, de sociale omstandigheden bij de Kabelfabriek, zijn werk in de fabriek als machineleider, zijn latere werk als laborant, verschillende stakingen waaraan hij heeft meegedaan, en zijn inzet in de politiek voor de rechten van de zwaksten in de samenleving.
Jozé Mutsaers
Jozé Mutsaers werkte bij Gist-Brocades van 1985 tot 2020.
In dit interview vertelt ze over haar werk als wetenschapper, de lunch- en koffiepauze, het begin van de computers en van het Internet, het contact met de analisten, werken met internationale collega’s, extraverte en introverte mensen. Ze vertelt meer in detail over een project waaraan ze heeft gewerkt voor de bierindustrie, waarvoor ze ook naar Kenia is gereisd. Ze vertelt ook over een bezoek van Willem-Alexander en de geur van de bakkerij.
Martin Kremers
Martin Kremers was plateelschilder bij de Porceleyne Fles van 1970-1990.
In dit interview vertelt hij over zijn beginjaren bij de Porceleyne Fles, toen hij als 14/15-jarige de schildertechnieken leerde. Hij vertelt over de sfeer in het atelier, het vissen langs de Schie met collega’s, het stukloon, de staatsbezoeken, de oude fabriek en zijn passie om mooie dingen te maken.
Aad Verhoeff
Aad Verhoeff werkte als meet- en regeltechnicus bij Calvé van 1952-1986.
In dit interview vertelt hij over het moderniseren van de fabriek, de veevoerfabriek, het geluid van de machines, de geur in de fabriek, de emotie van de medewerkers bij de sluiting en hoe hij de steen kreeg die in 1884 als eerste was gelegd voor de bouw van de fabriek.
Janny Zeer
Janny Zeer was de eerste vrouwelijke havenmeester van Nederland. Ze was havenmeester van Delft tussen 1990 en 2010.
In dit interview vertelt ze over de man/vrouw-verhouding, hoe ze een ligplaatsenkaart voor de boten op poten heeft gezet, het vervoer van materialen over de Schie en hoe de industrie is veranderd over de jaren heen, de melasseramp bij Gist-Brocades in 1999, het nieuwe havenkantoor aan de Hooikade, het leeghalen van het legermuseum, het restaureren van het schip de Nooit Gedacht en haar passie voor haar vak.
Ælse Ruiter
Ælse Ruiter heeft zijn hele carrière bij Avalex en de gemeentelijke reinigingsdienst gewerkt. In de jaren ’90 heeft hij een overlaadstation gerealiseerd langs de Schie.
In dit interview vertelt hij over het realiseren van het overlaadstation van bestemmingsplan tot aan de opening, de bezwaren die kwamen van de ondernemers uit de buurt, de maatregelen die zijn genomen tegen de geur en het geluid, de uitdagingen van het bouwen langs de Schie, het samenwerken met de architect en het belang van vervoer over water.
Deze expo is een bijzondere samenwerking tussen verschillende Delftse organisaties: Royal Delft, de provincie Zuid-Holland, TU Hortus Botanicus, Expertiseplatform water en Erfgoed Delft.