Reclame van niveau - Stadsarchief Delft
Jacques Zon, Reclame voor het Spiritusgloeilicht van de Gist- en Spiritusfabriek, ca. 1898 (TMS 218137)

Jacques Zon, Reclame voor het Spiritusgloeilicht van de Gist- en Spiritusfabriek, ca. 1898 (TMS 218137)

22 april 2024:

Reclame van niveau

De kruisbestuiving tussen de Polytechnische School en de Delftse industrie leidt rond 1900 niet alleen tot een economisch bloeiende stad, maar ook tot creatieve uitspattingen. De directie vraagt kunstenaars om reclamemateriaal te ontwerpen voor de producten uit zijn bedrijven. Jacques Zon bijvoorbeeld maakt in 1898 deze weelderige poster voor de Gist- en Spiritusfabriek. In datzelfde jaar vervaardigt Jan Toorop in opdracht van Calvé zijn wereldberoemd geworden slaolieaffiche. De internationale kunststroming Art Nouveau raakt mede hierdoor bij het grote publiek bekend en dankt er zelfs zijn bijnaam aan: de ‘Slaoliestijl’. Dan heb je het als reclamemaker goed voor elkaar.

Directeur Jacques van Marken staat bekend om zijn vernieuwende aanpak om producten aan de man te brengen. Hij laat reclamekarren bouwen en trekt bekijks met toverlantaarnvoorstellingen over zijn Delftse bedrijven. Het is echter Calvé-directeur Hugo Tutein Nolthenius die, als verwoed kunstverzamelaar, waarschijnlijk de meeste kandidaten voordraagt voor deze posters.

In het gezamenlijke bedrijfsblad, De Fabrieksbode, wordt vol trots in 1898 nóg een nieuwe reclameplaat aangekondigd. De directie laat de Duitse ‘humoristisch teekenaar’ Lothar Meggendorfer een poster maken. In datzelfde stukje staan de successen tot nu toe op een rij. De slaolieplaat van Jan Toorop uiteraard, maar ook werken van ‘Joan Nieuwenhuis’ en ‘Jaqeus Zon’. Pardon? Ondanks de vermaardheid van de kunstenaars is de auteur van het stukje toch slecht op de hoogte van hun exacte namen. ‘Jaqeus’ is nog grotendeels een tikfout, maar ‘Joan’ moet toch echt Theo Nieuwenhuis zijn. Een slechte beurt voor de verder toch zeer professionele en vooruitstrevende pr-mannen van de Delftse industrie.

Inloggen