Melligers, Melgers of Baltes? – Stadsarchief Delft
Bruidspaar op de Markt, 1948, foto W.F. van Oosten (62954)

Bruidspaar op de Markt, 1948, foto W.F. van Oosten (62954)

Huwelijksakten 1819 (Burgerlijke stand, akte 52)

Huwelijksakten 1819 (Burgerlijke stand, akte 52)

9 juni 2024:

Melligers, Melgers of Baltes?

Het archief van de burgerlijke stand is een walhalla voor genealogisch onderzoek. Vanaf 1811 hebben alle inwoners een vaste, geregistreerde achternaam. Dat maakt het zoeken overzichtelijk. Als iedereen zich tenminste al direct aan de regels houdt.

Geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten staan op de website van het Stadsarchief. Met een paar klikken op de knop ontrolt zich in mum van tijd iemands levensloop. Neem bijvoorbeeld Jurgen Melligers. Hij wordt in 1766 in Leeuwarden geboren, trouwt met Geertruij Tilman en vestigt zich als tapijtwerker in Delft. Er worden kinderen geboren, Geertruij sterft en Jurgen hertrouwt. Hij overlijdt in 1849.

Sinds de invoering van de burgerlijke stand is het opvallend genoeg lastiger zoeken. Jurgens achternaam komt in wel drie varianten voor: Melligers, Melgers en Melchers. De voornaam leidt tot de schrijfwijzen Jurgen, Jurrien, Jürge en Jurianus. Naar eenentwintigste-eeuwse maatstaven rommelig en inconsequent, maar niet onoverkomelijk. In 1819 wordt het echt ingewikkeld. Jurgen hertrouwt onder de naam Georgius Petrus Baltes. De ambtenaar heeft dat uiteraard door, want hij ziet de andere naam op de oudere akten staan die de bruidegom moet inleveren. Hij hamert niet op het gebruik van die naam, maar maakt wel een aantekening van het ‘verschil der naam’ sinds de laatste gepasseerde akte. Acht jaar na invoering van de burgerlijke stand kan dat blijkbaar nog gebeuren.

In de daaropvolgende jaren komt Jurgen soms als Jurgen Melligers en soms als Georgius Petrus Baltes in de stukken voor. Lastig voor de naar eenheid strevende overheid, maar Jurgen maalt er waarschijnlijk niet om. Zijn nieuwe echtgenote en de getuigen ondertekenen in 1819 de huwelijksakte. De bruidegom niet, hij verklaart ‘niet te kunnen teekenen of schrijven’. Wat maakt het dan uit hoe je te boek staat?

Huwelijksakten 1819 (Burgerlijke stand, akte 52)

Inloggen