
Panden aan de Koornmarkt, ca. 1890, foto Henri de Louw (TMS 19049)
Hij leert het vak van zijn aanstaande schoonmoeder, en dat is niet de eerste de beste. De uit Duitsland afkomstige Emma Kirchner is een gerespecteerd fotografe als Henri de Louw (1851-1944) omstreeks 1872 als leerling bij haar in dienst komt.
Henri begint als retoucheerder, een vroege photoshopper. Werkend in het atelier maakt hij kennis met Doris Kirchner, de dochter van zijn bazin. Ze trouwen in 1875, gaan wonen aan de Koornmarkt en krijgen twee dochters. Inmiddels is Henri ook een volwaardig fotograaf, die samen met zijn schoonmoeder een fotostudio opent in de Zuiderstraat, aangeduid als ‘1e photographie vanaf de Oostpoort’. Er is zoveel werk dat Henri korte tijd later een eigen atelier opent: Photographie Artistique, eerst aan de Koornmarkt en later op Oude Delft 137. Vanaf 1880 weet Henri zich in de kijker te spelen bij koning Willem III. Hij mag zich in zijn advertenties voortaan ‘hofphotograaf van Z.M. den Koning’ noemen.
Interessanter dan de koninklijke kiekjes zijn de stadsgezichten die Henri de Louw maakt. Hij weet een markt aan te boren voor ‘liefhebbers van schoone photographiëen’. Op aanvraag legt hij stadsbeelden vast in plaatsen als Vlaardingen, Rijswijk, Brielle en Hellevoetsluis. Wie een bepaalde foto gemaakt wil hebben, bijvoorbeeld omdat een pand wordt afgebroken, kan zich vervoegen bij uitgeverij Van der Endt & Zn in Maassluis. In zijn woonplaats brengt De Louw een ‘Souvenir de Delft’ op de markt, een linnen band met daarin twaalf sfeervolle stadsfoto’s. Dan een luxeproduct waar vier gulden voor betaald moet worden, nu gratis en voor niets te bekijken op het beeldscherm in de studiezaal van het Stadsarchief.