De uitvaart van Willem IV op 4 februari 1752; gravure door Simon Fokke (TMS 59613)
Een vorstelijke slingerprent
In het tijdperk van internet en televisie kun je overal live bij zijn en hoef je niets te missen. Neem nou de uitvaart van een lid van de koninklijke familie. Alles wordt in beeld gebracht, van een overzichtsshot van de hele stad Delft tot een detailopname van een betraande wang in de Nieuwe Kerk. Dan heeft een prentenmaker in de achttiende eeuw het toch een stuk moeilijker.
Van alle belangrijke gebeurtenissen worden in die tijd prenten gemaakt. Dat geldt zeker voor de uitvaart van een stadhouder. Vooral afbeeldingen van de rouwstoet zijn geliefd, maar voor de prentenmaker vormen ze een uitdaging van jewelste. Hoe vang je een kilometerslange rij van deelnemers in één beeld? Terwijl de baar met de overledene al bij de kerk is, lopen de laatste volgers misschien pas net door de Haagpoort. De oplossing is de slingerprent. De stoet wordt als het ware samengevouwen op de Markt afgebeeld, zodat iedereen erop staat.
Op deze prent van de uitvaart van Willem IV zien we de Markt in noordelijke richting. De verhoudingen zijn nogal geweld aangedaan om de Nieuwe Kerk en het stadhuis beide in beeld te krijgen. Zelfs de Oude Kerk is voor de gelegenheid een stukje opgeschoven, zodat hij kan bijdragen aan het monumentale decor. De koets met de kist van de stadhouder prijkt pontificaal in het midden. In de strak geregisseerde stoet heeft elke groep hooggeplaatsten zijn eigen plek, van de leden van de Staten-Generaal tot het stadsbestuur van Delft.
De schoorstenen roken, want het is 4 februari 1752. Desondanks is er een massa volk op de been. We zien publiek op de tribunes aan de overkant van het plein, uit de ramen hangen mensen en zelfs op de toren van de Nieuwe Kerk staan toeschouwers. En wie er niet bij is, kan later altijd nog een prent aanschaffen om te zien wat hij heeft gemist.